Wandelend paar – Steenwijk

Hildo Krop Museum, Steenwijk

ca. 1950/60

terracotta, 20 cm

De vrouw en dan met name de moeder, was volgens Hildo Krop de bron van het leven. Veelvuldig heeft hij dat beeld in zijn oeuvre vorm gegeven. Maar ook het paar, man en vrouw, zittend, staand, minnend, lopend, zoals bij dit terracotta beeldje uit de jaren 50 van de vorige eeuw, is veel voorkomend in zijn werk. In dit bijzondere beeldje laat Krop zowel het contrast tussen man en vrouw zien, als de eenheid die ontstaat tussen de twee seksen. Dit wordt extra geaccentueerd doordat het paar elkaar op de rug vasthoudt. De moeder mag dan de bron van het leven zijn, maar voor het voortbestaan van het menselijk leven is de eenheid van man en vrouw noodzakelijk.

Deze wandelende man en vrouw heeft het Hildo Krop Museum in langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Van dit wandelende paar bestaat ook een uitvoering in geglazuurd wit/grijze keramiek. Hier zien we weer een mooi staaltje van experimenteerdrang van Krop. Waarschijnlijk door een te lang (en/of te heet) bakproces zijn er in het glazuur allerlei ‘kraters’ ontstaan, wat een heel bijzonder effect geeft. Dit keramisch werkje bevindt zich in een particuliere collectie.