V 103 – ‘De Vlucht der Gedachten’ – Steenwijk

Hildo Krop Museum, Steenwijk

1935

de vlucht der gedachten - foto: loek van vlerken 13.10.2016

de vlucht der gedachten (detail) - foto: loek van vlerken 13.10.2016 de vlucht der gedachten - foto: loek van vlerken 13.10.2016
de vlucht der gedachten (detail) - foto: loek van vlerken 13.10.2016
de vlucht der gedachten - foto: loek van vlerken 13.10.2016
gepolychromeerd perenhout, 275 cm

 

Het beeld ‘De Vlucht der Gedachte’ van Hildo Krop is een symbolisch vrouwenfiguur (een kniestuk) die met hooggeheven armen reikt naar vier vliegende vogels. Dit is een oud, veel toegepast zinnebeeld van de geest, ook door Krop meerdere malen gebruikt.
Krop maakte dit beeld in 1935, vlak na het aan de macht komen van Hitler in Duitsland. Krop, die gedurende de Tweede Wereldoorlog zelf een actieve rol speelde in het kunstenaarsverzet, heeft dit beeld na de oorlog geschonken aan Jeanette Kamphorst. Cornelia Gijsberta (“Jeanette”) Kamphorst, alias de Zwarte Panter, was tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet en was agente van de Britse Secret Intelligence Service (SIS). Kamphorst was getrouwd met een hotelhouder en aangezien in het hotel veel hoge Duitse officieren kwamen, kreeg ze veel nieuws en strategische oorlogsinformatie te horen. Alle belangrijke zaken gaf ze via een geheime zender door aan de SIS in Londen. Na de oorlog ging Kamphorst, vanwege haar kennis van de Duitse taal, in 1945 voor de SIS naar Berlijn, waar ze uit hoofde van haar functie een brief in handen kreeg die prins Bernhard op 24 april 1942 aan Hitler had geschreven en waarin hij zijn diensten aanbood om het ‘Stadhouderschap’ over Nederland op zich te nemen.

Het beeld ‘De Vlucht der Gedachte’ werd in 2009 aan het Hildo Krop Museum  geschonken en sindsdien maakt dit topstuk deel uit van de vaste opstelling.

bron: website – Over de mogelijke Amerikaanse betrokkenheid bij de ‘Stadhoudersbrief’, Gerard de Boer, 15.10.2015