V 1 – Portretbuste vader kunstenaar – Steenwijk

Hildo Krop Museum,  Steenwijk

1910 of later

hein krop, vader van hildo krop - foto: loek van vlerken 1.07.2017

vader van de kunstenaar - foto: portretten, hildo krop museum, steenwijkbrons, 39 cm

“De banketbakker tevens wethouder Hein Krop woonde in de Oosterstraat [in Steenwijk]. Hij was de vader van de zeer bekende beeldhouwer Hildo Krop. Als wethouder was hij één der voornaamsten en had veel in de melk te brokkelen. Hij was nogal driest en voortvarend. Krop werd ‘de Goldmoppe’ genoemd, naar de goudmoppen die hij bakte”, aldus de hoogbejaarde Harm Smit, een oud-Steenwijker, die eind jaren tachtig van de vorige eeuw jeugdherinneringen ophaalde.
Na zijn banketbakkers periode besloot Hendrik Hein Krop (1851-1938) in 1918, samen met zijn neef Hillebrand Ras, in Steenwijk een aardewerkfabriek op te richten om de plaatselijke industrie te stimuleren. Voor deze N.V. Eerste Steenwijker Kunstaardewerk Fabriek “ESKAF” zou ook zijn zoon Hildo een belangrijke rol spelen. Volgens een oud medewerker van de ESKAF was Hildo regelmatig in de fabriek bezig met het ontwerpen van nieuwe modellen. Lang vóór  deze ESKAF-periode, in 1910 (of iets later), maakte Krop een bronzen portretbuste van zijn vader. In het Hildo Krop Museum in Steenwijk is naast dit bronzen beeld, ook het originele gips van het beeld te zien.

Ook bezit het Hildo Krop Museum een gipsen doodsportret van Hein Krop. Niet te verwarren met dodenmaskers, waarbij via een speciaal procedé een gipsafdruk van het gezicht wordt genomen. Het door Krop gemaakte doodsportret werd zittend naast de overledene geboetseerd.

doodsportret vader kunstenaar - foto: loek van vlerken 10.07.2017

bronnen: ESKAF, Princessehof Leeuwarden, 2000; Hein Krop lezing, Lianne van Beek, 2011