1908
gips, 29 cm
Dit beeldje Out of Work is waarschijnlijk één van de oudst bewaarde sculpturen van Hildo Krop. Hij maakte dit werkje in zijn Parijse studietijd. Tegen het einde van 1907 vertrok Hildo naar Parijs met de bedoeling om een opleiding tot schilder te volgen. Hij ging lessen volgen op de vrije Académie Julien. Naast schilderijen en tekeningen maakte hij in zijn vrije tijd ook beeldjes van straattypen. Een daarvan is Out of Work, hij signeerde dit werk met: 1908 HLKrop. Ogier, een schilder die ook op de Académie Julien werkte en zoon van een beeldhouwer was, hielp hem de kleine schetsen af te gieten in gips. Het was deze Ogier die Krop het advies gaf om vooral door te gaan met beeldhouwen, omdat hij dit werk beter vond dan zijn schilder- en tekenwerk.
Bij dit oudst bewaarde sculptuur blijkt al Krops’ sociale bewogenheid. We zien een werkloze, een verslagen man zonder uitzicht op een betere toekomst. Het is treffend hoe de jonge Krop dit, in een beeldje van nog geen 30 cm, heeft vorm gegeven.
Van Out of Work bestaan meerdere gietsels in gips, waarvan er enkele in de collectie van het Hildo Krop Museum aanwezig zijn.