Mo 36 – ontwerp ‘Monument Amsterdam West’

1949

niet uitgevoerd
studie in particuliere collectie

geglazuurde gepolychromeerde keramiek, 8 cm

terracotta, 27 cm

In 1949 maakte Hildo Krop een ontwerp voor een monument in Amsterdam-west. Deze schets in terracotta betreft, gezien de thematiek, een monument voor oorlogsslachtoffers. Wie de opdrachtgever voor dit monument was, is tot op heden niet achterhaald, evenals de mogelijke locatie in Amsterdam-west. Ook is het duister waarom het project uiteindelijk niet is doorgegaan.

Begin 2020 kreeg het Hildo Krop Museum enkele foto’s van een keramisch beeldje van Hildo Krop toegezonden van een bezoeker van het museum. Zij schreef dat ze het beeldje van haar ouders had geërfd, die het werkje rechtstreeks in de jaren zeventig van de Krops’ weduwe had gekocht. Zij vroeg of het Hildo Krop Museum misschien een idee had voor welk werk dit een voorstudie is geweest?”
Dat we hier te maken hebben met een echte Krop was snel duidelijk. De schets heeft erg veel trekken van een ander ontwerp van een Krop-monument: het Churchill-monument (Mo37) uit 1949. Krop maakte verschillende schetsen voor dit uiteindelijk niet uitgevoerde monument. Tegelijkertijd was Krop bezig met het ‘Monument Amsterdam West’. Het is niet uitgesloten dat het keramische beeldje van een de voorstudie van de bezoeker het ontwerp is van dit niet uitgevoerde monument. In Lagerweij-Polak staat echter dat de schets is uitgevoerd in terracotta en 27 cm hoog. Het beeldje van de bezoeker is uitgevoerd in gepolychromeerd glazuur en heeft de afmeting van ongeveer 8x8x8 cm. Het archief van het Hildo Krop Museum bezit een zwart/wit foto van een ongedefinieerd werk, welke mogelijk in terracotta is uitgevoerd. Het vermoeden bestaat nu dat dit, gezien de gelijkenis met het geglazuurde keramische beeldje, het terracotta ontwerp is van het nooit uitgevoerde ‘Monument Amsterdam West’.