Mo 35 – Monument ter nagedachtenis van de in de oorlog gevallen bedrijfsgenoten – Amsterdam

Bondsgebouw Nederlandse Bioscoopbond
Jan Luykenstraat 2, Amsterdam

1949

monument ned. bioscoopbond – foto: hildo krop museum
Naakte man met zon en vogel – aan weerszijden rij namen van de gevallenen

onder het figuur de tekst:

DE NEDERLANDSE BIOSCOOPBOND
AAN ZYN LEDEN
GEVALLEN DOOR EN TYDENS
DE DUITSE TERREUR
1940 1945

Franse kalksteen, 147,5 cm

verloren gegaan

Hildo Krop vervaardigde het monument in 1949, nadat de Nederlandse Bioscoopbond een inzamelingsactie had gehouden onder de leden. ‘De gevallenen, eens trouwe leden van de Nederlandse Bioscoopbond die zij mede hielpen opbouwen, hebben daar recht op. Uw bijdragen, groot of klein, zullen op hoge prijs worden gesteld.’
Het Polygoonjournaal maakte gedurende het maakproces filmopnamen in het atelier van Krop, waarop te zien is dat de beeldhouwer aan het reliëf beitelt en schaaft. De symboliek van het werk staat voor de herrijzenis van het filmbedrijf na de Duitse bezetting. De mannenfiguur verbeeldt de bond, de zon achter diens hoofd verwijst naar de betekenis van het licht in de branche en de ‘zich verheffende vogel’ duidt op de kracht waarmee het filmbedrijf de ‘idealen nastreeft’.

jan luijkenstraat 2, hal met monument – foto: ned. bioscoopbond (datum en fotograaf onbekend)

Een fragment uit de Volkskrant van 15 augustus 2014 over het monument:

“Het gedenkteken hing in de historische stadsvilla (Jan Luykenstraat 2 – red.) bij binnenkomst rechts in de hal. (…) Maar waar is het gebleven? Is het ooit ergens in de puinvergruizer of vuilcontainer gemikt? Oud-medewerkers herinneren zich wel dat ergens in de jaren negentig, tijdens een verbouwing, het monument is ontmanteld en naar de kelder is verhuisd, waar het ‘trap af, kleine kamertje aan je linkerhand en dan rechts in een nis’ is beland. Mogelijk is het zelfs in drie of vier stukken gezaagd. Er kan ook sprake zijn geweest van demontage: de Polygoonopnamen laten zien dat de platen met de namen later aan het figuur zijn bevestigd. De delen hebben jaren in de nis gestaan. Over wat er mee is gebeurd toen de NVB het pand in 2004 verliet, lopen de versies uiteen.”

bron: De Volkskrant, 15.08.2014