1933-37
a. 2 hoekstenen:
1. ‘De Dag’ (geknield vrouwelijk naakt met vogel en stralende zon)
2. ‘De Nacht’ (uil op tak voor volle maan, in nis eronder een bij elkaar liggend reeënpaar)
kalksteen, 136 cm
b. 8 gevelsteentjes
knielend achteromkijkende vrouw met stralende zon
gebakken aarde, 30 cm
deels beschadigd, deels opgeslagen in Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
een exemplaar in het Hildo Krop Museum, Steenwijk
architect: A.R. Hulshoff
Dat Hildo Krop als thema voor het beeldhouwwerk aan deze oogheelkundige kliniek ‘Dag’ en ‘Nacht’ heeft gekozen ligt enigszins voor de hand: de Dag voor het licht en de Nacht voor de donkerte van de slechtzienden en blinden.
De bouw van deze kliniek voor oogheelkunde van het Wilhelmina Gasthuis (Paviljoen 19) werd gefinancierd uit het Werkfonds 1934, een nationale pot met leningen voor openbare werken. Het fonds was bedoeld om de hoge werkloosheid van die jaren te bestrijden en loonsverlaging te stimuleren. In aanmerking kwamen alleen werken die werden uitgevoerd tegen zeer lage uurlonen. De arbeiders die werden ingezet kregen slechts enkele guldens meer dan een steunuitkering.
Na de verhuizing in 1983 naar het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam Zuid-Oost, kregen de gebouwen een nieuwe bestemming. Het voormalige Paviljoen 19 (de oogheelkunde kliniek) werd samen met Paviljoen 18 (de vrouwenkliniek) een verzameling van ruim 100 werkruimtes voor kunstenaars. Er werken hier meer dan 100 kunstenaars uit alle mogelijke disciplines zoals schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwen, fotografie, glas in lood, edelsmeden, vormgeving, architectuur, textiel en keramiek, lichtkunst, multimedia, video, film en mixed media.
bronnen: wg-terrein.nl; atelierWG.nl