B 59 – Volksredenaar – Amsterdam

Oudezijds Voorburgwal, Amsterdam
aan de walkant tegenover het voormalig stadhuis

1926volksredenaar - foto: loek van vlerken 01.03.2011volksredenaar - foto: loek van vlerken 25.02.2011 volksredenaar - foto: loek van vlerken 25.02.2011
Urinoirbekroning
grijze hardsteen, 115 cm
architect: A.R. Hulshoff

Aan de walkant van de Oudezijds Voorburgwal, ter hoogte van de Prinsenhofssteeg, staat een bijzonder bouwwerk: een urinoir. Dit stuk straatmeubilair werd in 1926 tegelijkertijd met de nieuwe vleugel van het toenmalige stadhuis, geheel in de stijl van de Amsterdamse School gerealiseerd. Het is een ‘krul’, maar niet een ijzeren, zoals er veel in Amsterdam staan. Deze monumentale urinoir, ontworpen door de Publieke Werken architect  Allard Remco Hulshoff, heeft een natuurstenen sokkel met een daarboven aangebracht maaswerk van baksteen, afgedekt door een rond en plat dak en bekroond met beeldhouwwerk van Hildo Krop.
In zijn jeugd had Hildo Krop Pieter Jelles   Troelstra (1860-1930), de socialistische leider van de SDAP, horen spreken. Dit maakte een blijvende indruk op hem. Het beeld de ‘Volksredenaar’ geeft hij weer als een volksmenner, die het volk wil overtuigen om op te komen voor hun rechten. Ook kan het werk geïnterpreteerd worden als een uit volle borst zingende man die een strijdlied staat te zingen. En met hem zingt een koor van koppen, met open monden mee, op één zwijgende kop na! Mogelijk is deze ‘zwijgende’ kop een vrouwenkop, gezien het naar achter gekamde golvend haar. Wellicht wil Krop hiermee aangeven dat de vrouw anno 1926, ondanks het in 1919 verkregen kiesrecht, haar mening nog steeds niet openlijk mag verkondigen.

volksredenaar - foto: loek van vlerken 25.02.2011