B 48 – Trappijler – Amsterdam

Valeriusterras 4, Amsterdam

1924-25

trappijler - foto: frans van burkomtrappijler (detail) - foto: frans van burkom      trappijler (detail) - foto: frans van burkomtrappijlerversiering - foto: frans van burkom       trappijlerversiering - foto: frans van burkom   

 

gedeeltelijk gepolychromeerd teakhout, 62 cm

architect: G.J. Rutgers (verbouwing H.A.J. Baanders)

Hildo Krop maakte dit teakhouten houtsnijwerk speciaal voor zijn vriend Herman Baanders die in 1925 met zijn gezin in deze luxe flat van ca. 250 m2 ging wonen. Baanders realiseerde met gebruik van de originele bouwtekeningen van zijn collega-architect G.J. Rutgers een ingrijpende verbouwing.

Voor het vernieuwde trappenhuis maakte Krop een trappijler met reliëfs aan vier zijden. Hij sneed dier-, mens- en plantmotieven in elkaar verstrengeld. Ook is hier weer een faun te bespeuren, alsmede springende gazellen, een raaf in een dennenboom met een loerende vos, een boogschutter met jachthond, liggend hertje, een vliegende roofvogel, kortom het hele scala aan ‘Krop-figuren’ is aan deze trappijler aanwezig. Tevens maakte hij voor deze woning vijf teakhouten trapleuninkjes met snijwerk.