B 124 – De Baadster – Marnixbad – Amsterdam

Marnixplein 9, Amsterdam
tijdelijk in opslag

1954 – 56

vrouwelijk naakt met lang golvend haar - foto: johan krop - ca. 1956 - hildo krop museum
gevelversiering:
vrouwelijk naakt met lang golvend haar

Franse kalksteen, 188 cm

architect (oude gebouw): J. Leupen

 

marnixbad - historische foto: hildo krop museum - datum: na 1995de baadster - foto: fotograaf en datering onbekend

 

Op 3 september 1955 werd op het Marnixplein een Gemeentebadhuis annex washuis en overdekt zwembad geopend. Het grote gebouw van architect J. Leupen bestaat uit twee massieve gesloten delen. De vormgeving is strak en sober met als enige decoratie hoog midden op de façade een sculptuur van Hildo Krop. Hij maakte dit beeld,  getiteld De Baadster, in het kader van de 2% regeling. Dit natuurstenen beeld is een voorstelling van een naakte vrouw, zij heeft lange haren die overgaan in een golvende baan water.

Het Marnixbad, dat officieel de naam ‘Gemeentelijk Was-, Bad- en zweminrichting Marnixbad’ droeg, werd in 2004 door de gemeente gesloopt om er een nieuw sportcomplex voor terug te plaatsen. Ook het beeld van Krop dreigde onder de slopershamer te verdwijnen. “Dat draaide uit op een pittige confrontatie met de overheid”, vertelde Hildo Krop, de kleinzoon van de stadsbeeldhouwer in een interview in De Volkskrant. “Als erfgenaam wilde ik weten wat er met het beeld van mijn opa zou gaan gebeuren. Er kwam alsmaar geen antwoord, ik overwoog zelfs om de sloop stop te laten zetten. Wat zou er gebeurd zijn als ik het erbij had laten zitten? Uiteindelijk kreeg ik de belofte dat het beeld zorgvuldig zou worden verwijderd en teruggeplaatst in de nieuwbouw. Die zorgvuldige verwijdering, daar stond ik bij. Maar van die terugplaatsing kwam tot dusver niets terecht.”

Ook de auteur van deze site heeft  zich ingezet voor het behoudt van het beeld en is inmiddels al jaren bezig om dit late werk van Hildo Krop herplaatst te krijgen. Elke keer wordt je aan het lijntje gehouden met uitspraken als: “Binnenkort zal het beeld worden teruggeplaatst.”

Na veel e-mails, telefoongesprekken en beloftes is het beeld nog altijd niet aan de gevel teruggeplaatst. De verwachting is dat het beeld na restauratie in het najaar van 2018 wordt herplaatst. Maar of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, moet nog worden afgewacht.

 

bron: De Volkskrant, 18 februari 2016