oorspronkelijk Pieter de Hoochstraat 55, Amsterdam
vanaf 2020: interieur ‘Scheepvaarthuis’ – Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Prins Hendrikkade 108, Amsterdam
1940-42
Middenpaneel: ‘De vrije gedachte’ (figuur staand op mannenkop waaromheen stralen, geflankeerd door twee figuren, een met een fakkel en een met een spiegel)
Noorden (vier mannen met rendier)
Oosten (vijf Aziaten)
Zuiden (vier Afrikaanse mannen met palmboom)
Westen (Postillon d’amour, ruiter met man en vrouw in historisch kostuum)
reliëfs aan hoofdingang
Franse kalksteen (Vourion), 63 cm
architect: J. Leupen (in opdracht van het Rijk, uitvoering P.W. Amsterdam)
Hoewel Hildo Krop deze reliëfs in de eerste oorlogsjaren hakte werden ze pas in 1951 boven de hoofdingang van het telefoongebouw van de Telefoondienst aan de Pieter de Hoochstraat aangebracht. Evenals het beeld ‘De Vrijheid van de Gedachte’ (B 121) van Krop, dat ook vanaf 1951 voor het gebouw stond, zijn deze vijf reliëfs bij het vertrek van de telefoondienst naar Sloterdijk verwijderd.
Lange tijd werd gedacht dat de reliëfs verloren waren gegaan. In maart 2017 bleek echter dat de werken in een depot van KPN in Haarlem lagen.
Reliefs in opslag loods haarlem
De telefoondienst schonk de reliëfs aan het Grand Hotel Amrâth Amsterdam (het voormalige Scheepvaarthuis) aan de Prins Hendrikkade. Na ruim 25 jaar afwezigheid kunnen deze vijf kunstwerken weer bewonderd worden in Amsterdam. In het monumentale trappenhuis van het voormalige Scheepvaarthuis hebben deze werken op de tweede verdieping een plaats gekregen.
Van de vier windstreken bezit het Hildo Krop Museum de gipsen originelen: