B 112 – Plaatselijke Telefoondienst – Amsterdam

Pieter de Hoochstraat 55, Amsterdam

1940-42

de vrije gedachten - foto: hildo krop museumMiddenpaneel: ‘De vrije gedachte’ (figuur staand op mannenkop waaromheen stralen, geflankeerd door twee figuren, een met een fakkel en een met een spiegel)noorden - foto: hildo krop museumNoorden (vier mannen met rendier) oosten - foto: hildo krop museumOosten (vijf Aziaten)zuiden - foto: hildo krop museumZuiden (vier Afrikaanse mannen met palmboom)westen - foto: hildo krop museumWesten (Postillon d’amour, ruiter met man en vrouw in historisch kostuum)

reliëfs aan hoofdingang

Franse kalksteen (Vourion), 63 cm

architect: J. Leupen (in opdracht van het Rijk, uitvoering P.W. Amsterdam)

 

Hoewel Hildo Krop deze reliëfs in de eerste oorlogsjaren hakte werden ze pas in 1951 boven de hoofdingang van het telefoongebouw van de Telefoondienst aan de Pieter de Hoochstraat aangebracht. Evenals het beeld ‘De Vrijheid van de Gedachte’ (B 121) van Krop, dat ook vanaf 1951 voor het gebouw stond, zijn deze vijf reliëfs bij het vertrek van de telefoondienst naar Sloterdijk verwijderd.
plaatselijke telefoondienst - foto: hildo krop museum

Lange tijd werd gedacht dat de reliëfs verloren waren gegaan. In maart 2017 bleek echter dat de werken in een depot van KPN in Haarlem lagen. KPN wil van de kunstwerken af en er wordt gezocht naar een plek voor herplaatsing in de gemeente Amsterdam.
Reliefs in opslag loods haarlem - foto: KPN - maart 2017

Van de vier windstreken bezit het Hildo Krop Museum de gipsen originelen:

noorden - gips - foto: loek van vlerken 28.08.2017
Noorden

oosten - gips - foto: loek van vlerken 28.08.2017
Oosten

zuiden - gips - foto: loek van vlerken 28.08.2017
Zuiden

westen - gips - foto: loek van vlerken 28.08.2017
Westen