B 105 – Twee bewerkte consoles voor villa – Wassenaar

Buurtweg 11, Wassenaar

 1939

consoles - foto: marktplaats - november 2018 (JeLu sassenheim)fragment console - foto: marktplaats - november 2018 (JeLu sassenheim)fragment console - foto: marktplaats - november 2018 (JeLu sassenheim)

studie console (gips) collectie hildo krop museum - foto: loek van vlerken 15.01.2018studie console (gips) collectie hildo krop museum - foto: loek van vlerken 15.01.2018
2 staande figuren:
jonge boer en boerin
op 2 bewerkte consoles

beelden: brons, 65 cm
consoles: teakhout, 35 cm

architect: F.A. den Tex

In 1939 bouwde architect F.A. den Tex een woonhuis met een dienstwoning in opdracht van Baron van Wassenaar. Den Tex vroeg Hildo Krop om voor de gevel van de villa versieringen te maken. Krop maakte twee bronzen beelden, een jonge boer en een jonge boerin. Deze beelden stonden op teakhouten consoles, door Krop voorzien van  houtsnijwerk welke twee vrouwfiguren voorstelde.
Bij een verbouwing aan de villa eind jaren tachtig van de vorige eeuw werden de consoles verwijderd. De timmerman die het houtsnijwerk demonteerde mocht de kunstwerken gratis meenemen. De bronzen beelden waren echter niet meer aanwezig.
In 2014 doken de consoles weer op en werden te koop aangeboden op internet. De koper had het vermoeden dat de maker Hildo Krop zou kunnen zijn en trok dit na bij het Hildo Krop Museum in Steenwijk. Zijn vermoeden bleek juist. Het Hildo Krop Museum was in het bezit van twee gipsen studies van dit houtsnijwerk. Eind 2018 werden de consoles weer aangeboden op Marktplaats. Van de bronzen beelden is echter geen spoor. Alleen een foto in het archief van het Hildo Krop Museum laat zien dat er eens beelden op de consoles hebben gestaan.