Mo 48 – Monument voor dr. H.P. Berlage – Amsterdam

Victorieplein, Amsterdam

1956-66

berlage - foto: loek van vlerken 17.02.2011berlage - foto: loek van vlerken 17.02.2011 berlage - foto: loek van vlerken 08.02.2011

steigerbouwer en metselaar - foto: loek van vlerken 08.02.2011 een metselaar, een steigerbouwer,
beeldhouwer - foto: loek van vlerken 08.02.2011een beeldhouwer,
tekenaar en opperman - foto: loek van vlerken 08.02.2011
een tekenaar en een opperman

sokkel detail - foto: loek van vlerken 08.02.2011 sokkel detail - foto: loek van vlerken 08.02.2011details sokkel

In 1956 besloot de Gemeente Amsterdam een monument op te richten voor H.P. Berlage. Aanleiding was de honderdste geboortedag van de architect in 1956. Krop, die zojuist de officiële eretitel ‘Stadsbeeldhouwer van Amsterdam’ had gekregen, maakte een ontwerp en werd goedgekeurd. Het was een eervolle, maar zware opdracht voor de toen 72 jarige beeldhouwer, omdat het ruim zes meter hoge beeld inclusief sokkel geheel in natuursteen moest worden uitgevoerd. Krop hakte er drie dagen per week alleen aan en drie dagen met helpers. Berlage is weergegeven met een gelijkbenige driehoek, het meest essentiële instrument van een architect. Rondom het voetstuk, waarop bouwmeester Berlage staat, zijn in een grof reliëf de helpers van de bouwmeester uitgebeeld: een metselaar, een steigerbouwer, een beeldhouwer, een opperman en een tekenaar. Over de sokkel schreef Krop:

Het heeft voor mij hoofdzakelijk ’n functie in de opbouw van het monument. Details, die uit de aard der zaak bij een bepaalde belichting wel tot z’n recht komen, zijn eigenlijk bijzaak (…) Ik heb daarom die stenen ook verdiept afgevoegd, zodat je kunt zien, dat het voetstuk gebouwd is in tegenstelling tot het beeld, dat in twee grote stukken gehakt is.

In december 1966 werd het beeld, na tien jaar arbeid, onthuld door burgemeester G. van Hall. Hij dankte Krop voor alles wat hij voor de stad had gedaan en noemde het creëren van het beeld een ‘opmerkelijke geestelijke en fysieke prestatie’, gezien zijn hoge leeftijd. Ook sprak hij de hoop uit dat degene, die in de toekomst langs het beeld zouden gaan ‘waarderende gedachten zullen wijden aan deze twee belangrijke Amsterdammers’.

krop met beeld berlage in atelier - foto: hildo krop museum

Lees hier de mening van collega beeldhouwer Carel Kneulman over het Berlagemonument van Hildo Krop.