Dierenbeeldjes

Hildo Krop had zijn werkatelier aan de Plantage Muidergracht in Amsterdam. Dat is om de hoek bij Artis. De beeldhouwer ging dan ook vaak naar de dierentuin om tekeningen te maken van allerlei dieren. Deze tekeningen kon hij later gebruiken voor zijn werk. Met klei maakte hij verschillende dierfiguurtjes. Daarna ging hij ze beschilderen en bakte ze in een oventje. Deze gebakken beeldjes werden geglazuurd. Dit is een doorzichtige glimmende laag over het beeldje. Hierdoor komen de kleuren mooier uit. Hildo Krop deed zijn beeldjes soms wel vijf keer in de oven, met steeds weer een nieuwe laag glazuur. Zo kreeg hij heel bijzondere beeldjes.

Krop maakte op deze manier dieren van groot tot klein. Soms ook beesten die helemaal niet bestonden. Een heel bijzonder dier was de ‘Tijzel’. Dit beest heeft het achterlijf van een tijger en de kop van een ezel.

Tijzel

De voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt noemt men KERAMIEK. Het woord ‘keramiek’ komt van het Griekse keramos, wat drinkvat of aardewerkvat betekent.