Maskers

Hildo Krop is vooral bekend als de stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Maar hij deed veel meer dan alleen maar beeldhouwen. Hij maakte ook meubelen, boekbanden, houtsnijwerk, aardewerk, schilderijen, tekeningen, penningen en … maskers. Hij maakte maskers voor het toneel en theater. In de jaren twintig van de vorige eeuw werden maskers voor toneelvoorstellingen vaak gebruikt. Dit was een best handig hulpmiddeltje, want als je achter in de zaal bij een toneelvoorstelling zat, zag je bijna niets van de toneelspeler. Je zag in de verte een poppetje die zijn rol speelde en wat rond liep. Met een masker op moest de speler zijn hele lichaam gebruiken om de mensen in de zaal duidelijk te maken wat hij bedoelde. Ook kon je in de hele zaal veel beter de kop zien van de speler. Zo’n kop had dan door z’n vorm en kleur en bijzondere uitstraling.

Ook was het masker handig als je niet zoveel toneelspelers had. Net als bij de poppenkast kon je makkelijk van figuren wisselen. Had je een ander figuur nodig, dat pakte je een andere pop. Had je op het toneel een ander figuur nodig, dan zette je gewoon een ander masker op.

Voor een masker voor een bepaalde dans had Krop zelfs zijn eigen hoofd als voorbeeld genomen. Niet dat hij er echt zo uitzag, maar met die grote wenkbrauwen leek hij er wel een beetje op. 

 Hildo Krop maakte zijn maskers van papier maché. Dit is erg handig voor maskers, omdat het erg licht materiaal is. Wel zo prettig als je moet toneelspelen of dansen met een masker.

Probeer zelf ook eens een masker te maken:

Papier-maché wordt gemaakt door met een lijm (bijvoorbeeld stijfsel of behangplaksel) papier op een mal te plakken. Zo’n mal kan bijvoorbeeld een opgeblazen ballon zijn.

Dompel stroken krantenpapier in het aangemaakte mengsel van water en kleefpasta, die je in een schaal of kom hebt gedaan. Plak de stroken in meerdere lagen op de opgeblazen ballon. Maak op het masker een neus, oren, mond en wenkbrauwen door het papier in de gewenste vorm te duwen. Voor de ogen moet je gaatjes maken, anders zie je niets als je hem straks opzet.  Nu kan het drogen. Als het papier-maché gedroogd is, is je masker bijna klaar. Hierna kan je het nog bewerken door het bij te knippen en te beschilderen.