Het paard

Als er één dier is die je de favoriet van Hildo Krop kan noemen, is het wel het paard. Eigenlijk vond hij alle hoefdieren leuk. Hij heeft gazellen, steenbokken, herten en reeën vaak getekend en in steen en hout gemaakt.

springende gazelle - Wendingen

Maar het paard is toch wel het meest voorkomend dier in zijn werk. Dat is ook niet zo gek want Hildo Krop werd geboren in 1884 en toen was het paard in de stad heel gewoon. Ook nog toen hij in 1908 in Amsterdam ging studeren op de kunstacademie. Zelfs de trams werden toen nog door paarden getrokken. Ook het vrachtvervoer ging met een paard voor een wagen. Hildo Krop maakte van zo’n trekpaard een schilderij.

Als Hildo Krop een beeld ging maken, bijvoorbeeld een paard, ging hij eerst allemaal studies maken. Hij keek hoe het dier stond en hoe de spieren werkte. Hij maakte hier eerst tekeningen van:

Daarna ging hij in klei een eerste vorm van het beeld maken:

Dan kon hij pas aan het echte beeld beginnen. Zoals het grote paard met het meisje ervoor op het Muzenplein in Amsterdam. Zulke grote paarden maakte hij vaker. Op een schoolgebouw aan de Jozef Israëlskade staat  ook zo’n groot paard aan de gevel. Ook voor een brug in Den Bosch maakte Hildo Krop zo’n dier.

Hildo Krop zette paarden ook op klokken:

op munten:

op gevelstenen:

en op trappalen:

Toen Hildo Krop in 1916 voor de gemeente Amsterdam ging werken was zijn eerste opdracht een gevelsteen voor een schoolgebouw in Amsterdam oost. En wat maakte de beeldhouwer?  Een ruiter op een paard:

transvaalse boer - foto: 26.04.2011