Circus

Of Hildo Krop een regelmatige bezoeker was van het circus weten we niet. Wel komen er bij het circus veel dingen voor die ook in het werk van de beeldhouwer terug te vinden zijn. Denk alleen maar eens aan al de paarden in het circus.

paardentrainer

Wilde dieren zoals olifanten en leeuwen mogen niet meer optreden in het circus. De huisvesting, verzorging,  de training en het vervoer van de dieren in circussen liet vaak veel te wensen over. Tijdens optredens moesten de dieren kunstjes vertonen, die zij onder dwang en op een dieronvriendelijke manier aangeleerd kregen. Ook verbleven de dieren in zeer krappe, kale hokken. De circusdieren waren dan ook vaak ziek.

Wat we nu nog wel in het circus kunnen zien zijn acrobaten. Mensen die hele moeilijke gymnastiek oefeningen doen, soms heel hoog in de circustent. Hildo Krop heeft eens een houten beeldje gemaakt van een acrobaat die een bal op zijn voeten rond draait. Als je goed kijkt is het geen bal, maar een slang met een vreemde kop.
En natuurlijk is in het circus de clown heel belangrijk. Hildo Krop heeft ook regelmatig van de clown beeldjes gemaakt. Net als bij zijn maskers en de faunen vond hij het leuk om clowntjes te maken, omdat ze zulke leuke vormen hebben.
Hildo Krop heeft zijn clowntjes op verschillende manieren gemaakt. Als kleine beeldjes van keramiek, gebakken in zijn eigen oventje:

nog een clowntje:

drie clowntjes:

als tegeltjes voor aan de gevel van een kleuterschool in Amsterdam:

en als gevelsteentjes van gebakken aarde voor een gymnastiekzaal van een school, ook  in Amsterdam: