Amsterdamse bruggen 3

Begin twintigste eeuw was Amsterdam veel te klein geworden voor alle mensen die in de stad woonden. De beroemde architect Berlage maakte in 1915 een plan om in Amsterdam Zuid een nieuwe wijk te bouwen.

Deze wijk werd gebouwd ten zuiden van de De Lairessestraat en de Pijp. Hier dwars doorheen werden twee grachten gegraven. Het Noorder Amstelkanaal en het Zuider Amstelkanaal. Dit water loopt van de Amstel tot aan de Schinkel bij het Olympisch Stadion. Over dit water moesten natuurlijk veel bruggen worden gebouwd. Voor de meeste van deze bruggen kreeg Hildo Krop de opdracht om er beelden voor te maken.

De beroemdste brug is wel de brug bij het Muzenplein, die ook wel de ‘Kinderbrug’ genoemd wordt.  Hildo Krop maakte een heel hoog beeld van een steigerend paard met tussen de voorhoeven een klein meisje.

Dat meisje bestond echt. Haar naam was Hedda van Gennep. Zij vertelde dat het beeld goed lijkt, als ze naar vroege foto’s van haar kijkt. Haar ouders waren bevriend met Hildo Krop. Op een dag was ze met haar vader en moeder op bezoek bij meneer en mevrouw Krop. En de beeldhouwer heeft toen een portretje van haar gemaakt, die hij gebruikte voor het meisje met het paard. Ook vertelde zij: “Hildo Krop was een leuke man, hij had pretoogjes. En hij had prachtige wenkbrauwen, van die grote grijze plukken die eindigen in een krul. Altijd als ik langs dat beeld fiets, en dat is vaak, denk ik: dat ben ik. En dat vind ik heel grappig.”

Voor dezelfde brug, tegenover het Meisje en het Paard, maakte Krop nog twee beelden: een jongen met konijnen en een meisje met eekhoorns.

Aan de waterkant, schuin achter het Meisje en het Paard, bevindt zich in het plantsoen een rij beeldjes van kinderen gemaakt door andere beeldhouwers.

Ook een hele leuke brug is die bij de Mozartkade en de Reijnier Vinkeleskade. Een brug met muziek makende fauntjes.

Ze staan tegen grote bollen geleund, één met trekharmonica en één met een mandoline. Rond beide bollen zie je een watermonster die hun staarten rond de bol hebben geslingerd. Hildo Krop laat hier de fauntjes met hun muziek de monsters rustig indutten, zodat ze geen kwaad kunnen doen.