biografie

plaquette geboortehuis krop in steenwijk (beeldhouwer jan krikke) - foto: loek van vlerken 09.10.2017
plaquette aan het geboortehuis van Hildo Krop in Steenwijk

.

Hildebrand Lucien Krop werd op 26 februari 1884 geboren in het Overijsselse Steenwijk. Een bronzen plaquette uit 2000 aan zijn geboortehuis in de Oosterstraat 11, gemaakt door de beeldhouwer Jan Krikke (Meppel, 1940), herinnert hieraan. Hildo groeide op in een banketbakkersgezin en was voorbestemd om het bakkersbedrijf van zijn vader over te nemen. Hij liet zijn ouders echter weten dat hij liever kunstenaar wilde worden. In 1908, 24 jaar oud, meldde hij zich aan als leerling aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Al snel na zijn opleiding maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden. Een dienstverband dat, op overtoomse sluis - sluiswachters - foto: loek van vlerken 18.11.2011een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog na, nooit meer werd gewijzigd. Na veertig jaar voor de hoofdstad te hebben gewerkt, kreeg Krop in 1956 officieel de eretitel Stadsbeeldhouwer van Amsterdam.
Gedurende dit dienstverband zijn heel veel werken tot stand gekomen. Men treft ze vooral aan bij scholen, bruggen en andere openbare gebouwen in de stadsuitbreidingswijken die tussen de beide wereldoorlogen werden gebouwd. Daarnaast ontstond van zijn hand beeldhouwwerk voor bedrijven en particulieren. Tussen deze opdrachten door zag hij kans ‘vrij werk’ te maken. Krop was een veelzijdig kunstenaar en maakte naast dekselpot met steenbok - foto: loek van vlerken 01.07.2016beeldhouwwerk ook bijvoorbeeld boekbanden, tekeningen, litho’s, schilderijen en (politiek getinte) houtsneden. Daarnaast klok met faun - foto: loek van vlerken 05.10.2017vervaardigde hij toneelmasters, keramiek, ontwierp meubels, vloerkleden, tot en met complete interieurs.
Hildo Krop is ongekend productief geweest. De oud directeur van het Kröller Müller museum, A. M. Hammacher (1897-2002), omschreef Krop eens als de vruchtbaarste beeldhouwer die wij ooit hebben gehad. Wie de indrukwekkende hoeveelheid aan werken van Krop op deze website overziet, zal zich bij deze kwalificatie wel iets kunnen voorstellen. Om de vele opdrachten aan te kunnen, had hij een atelier aan de Plantage Muidergracht met veel werknemers.

nieuwe ooster - vrouwenfiguur met gespreide armen en wapperende vlag als symbool van de vrijheid - foto: loek van vlerken 05.03.2011Door de samenwerking met verschillende architecten in Amsterdam, kreeg Krop ook regelmatig opdrachten aan bouwbeeldhouwwerk elders in het land. Voor bankgebouwen, kerken, scholen, woningcomplexen en winkels maakte hij de meest uiteenlopende sculpturen.
Naast al dat bouwbeeldhouwwerk kreeg hij ook opdrachten om monumenten te ontwerpen. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een golf van opdrachten voor verzets- en herdenkingsmonumenten. Ook in deze categorie heeft Krop zijn sporen nagelaten.
Hildo Krop stierf in het harnas. Op 20 augustus 1970 overleed hij in zijn atelier aan de Plantage Muidergracht aan een hartaanval.

 bron: De mens en kunstenaar Hildo Krop, Wim Heij, 2006

atelier plantage muidergracht - fotograaf onbekendmasker op muur atelier - foto: loek van vlerken 29.09.2015 muurschildering atelier - foto: loek van vlerken 29.09.2015
Herinnering aan Hildo Krop  in zijn oude atelier aan de Plantage Muidergracht:
een uitgehouwen kop en een muurschildering

Een uitvoerige biografie is te vinden bij: BWSA

.

gazelle transparante achtergrond klein