Familiealbum

NZ090110__540______1@callisto_id_20100106T151333

In de rubriek ‘Familiefoto’ (NRC Handelsblad 9-01-2010), kreeg ik de mogelijkheid aan de buitenwereld te vertellen over mijn ongemakkelijke familiegeschiedenis. Ik werd uitgebreid geïnterviewd door journaliste Sandra Heerma van Voss.  Ze hielp me in het ordenen van mijn gedachtenstromen;  zoals over consequenties van gedrag in oorlogstijd en over radicalisering. Daarvoor ben ik haar heel erkentelijk. Lees hier het artikel.

foto album sandra heerma van vos

Mijn familiefoto is ook opgenomen in Familiealbum :  een Nederlandse geschiedenis in 50 familiefoto’s / Sandra Heerma van Voss. – Amsterdam, De Arbeiderspers, 2011.

In het voorwoord schreef Hans Aarsman: “De Tweede Wereldoorlog is de hand die ons allemaal heeft aangeraakt”.  Ik, op de foto dat kleine meisje op de schoot van mijn vader, voel deze hand nog steeds stevig op mijn schouders drukken. Mijn eigen verhaal heb ik, anno 2017, nog niet geschreven. Ik heb besloten om verder te gaan met mijn zoektocht naar mijn vaders oorlogsverleden en naar mijn eigen herinneringen over hoe hij die verwerkt heeft. En hoe ik ze een plaats heb gegeven in mijn eigen leven.