Den Haag

Ik ga op 5 december 2015 naar Koninginnegracht 22 in Den Haag; het gebouw waar vader zich op 30 juli 1942 aanmeldde voor het vrijwilligerslegioen van de SS.

bron: http://www.waffen-ss.nl
aanmelding vrijwilligerslegioen
bron: http://www.waffen-ss.nl

Ik wil de plek voelen waar mijn vaders lot bezegeld werd, zoals zijn jongere broer me vertelde. Dit gebeurde met de woorden van de gepensioneerde luitenant-generaal en voormalige chef staf van het Nederlandse leger, Hendrik Alexander Seyffardt: “Uw vader zal trots op u zijn”. Dat zei hij trouwens, toen vader zich voor de tweede keer bij hem meldde. Hij had zijn overhaaste daad op zaterdagavond tijdens de avondmaaltijd aan zijn vader, moeder, broers en zussen verteld. Ze waren zich rot geschrokken en hadden hem overgehaald op zijn besluit terug te komen. Dat was te laat. Terugtrekking zou beschouwd worden als desertie en daarop stond de doodstraf.

Koninginnegracht 22, Den Haag 5 december 2015
Koninginnegracht 22, Den Haag
5 december 2015

Ik sta voor het statige, met ornamenten versierde herenhuis op Koninginnegracht 22. Voor dezelfde deur waar vader naar binnen ging. Ik ken deze deur van de historische foto die ik op internet vond. Ik denk na over de geschiedenissen die in dit pand geschreven zijn in de oorlog.