Me 42 – Betimmering studeerkamer voor architect C.J. Blaauw

Haarlem

1926-27

lamp en paneel - studeerkamer voor architect c.j. blaauw - foto: wendingen 1927 nr.2lamp en paneel - studeerkamer voor architect c.j. blaauw - foto: wendingen 1927 nr.2betimmering, snijwerk en ajourreliëf voor een lamp

Voor de architect Cornelis Jouke Blaauw (1885-1947) ontwierp Hildo Krop de betimmering in mahonie- en Fries esdoornhout voor zijn studeerkamer in zijn, door hemzelf ontworpen huis in Haarlem. Tevens sneed hij een mahoniehoutenpaneel met centraal een moeder en kind, links de werkende mens en rechts natuurtaferelen met de voor Krop zo kenmerkende figuren als springende paardjes, liggend hert, vliegende reigers, vos, adelaar en  faun. In zijn ontwerp voor de lamp komen de vliegende reigers weer terug.
Voor slechts twee bouwprojecten van Blaauw heeft Krop meegewerkt. Voor het eerst met de herbouw van het Leidse stadhuis (B 101) en aan het laatste ontwerp van Blaauw, het gebouw van de Raad van Arbeid in Amsterdam (B 120).

paneel studeerkamer blaauw - foto: wendingen 1927 nr.2Bovenstaande foto’s komen uit het tijdschrift Wendingen – jaargang 1927 nr.2.

De boekenkast met lamp werd in mei 2018 te koop aangeboden. Aan de hand van de onderstaande foto blijkt dat het reliëfpaneel niet meer aanwezig is.boekenkast - foto: hildo krop museum - mei 2018lamp - foto: hildo krop museum - mei 2018