biografie

plaquette geboortehuis krop in steenwijk (beeldhouwer jan krikke) - foto: loek van vlerken 04.06.2013Hildebrand Lucien Krop (1884-1970) werd geboren in het Overijsselse Steenwijk en groeide op in een banketbakkersgezin. Hildo was voorbestemd om het bakkersbedrijf van zijn vader over te nemen. Hij liet zijn ouders echter weten dat hij liever kunstenaar wilde worden. In 1908, 24 jaar oud, meldde hij zich aan als leerling aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Al snel na zijn opleiding maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden. Een dienstverband dat, op overtoomse sluis - sluiswachters - foto: loek van vlerken 18.11.2011een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog na, nooit meer werd gewijzigd. Na veertig jaar voor de hoofdstad te hebben gewerkt, kreeg Krop in 1956 officieel de eretitel Stadsbeeldhouwer van Amsterdam.
Gedurende dit dienstverband zijn heel veel werken tot stand gekomen. Men treft ze vooral aan bij scholen, bruggen en andere openbare gebouwen in de stadsuitbreidingswijken die tussen de beide wereldoorlogen werden gebouwd. Daarnaast ontstond van zijn hand beeldhouwwerk voor bedrijven en particulieren. Tussen deze opdrachten door zag hij nog kans ‘vrij werk’ te maken. Krop was een veelzijdig kunstenaar en maakte naast dekselpot met steenbok - foto: loek van vlerken 01.07.2016beeldhouwwerk ook bijvoorbeeld boekbanden, tekeningen, litho’s, schilderijen en klok met faun - foto: stedelijk museum, amsterdam(politiek getinte) houtsneden. Daarnaast vervaardigde hij toneelmasters, keramiek, ontwierp meubels, vloerkleden, tot en met complete interieurs.
Hildo Krop is ongekend productief geweest. De oud directeur van het Kröller Müller museum, A. M. Hammacher (1897-2002), omschreef Krop eens als de vruchtbaarste beeldhouwer die wij ooit hebben gehad. Wie de indrukwekkende hoeveelheid beelden, alleen al in Amsterdam, overziet, zal zich bij deze kwalificatie wel iets kunnen voorstellen. Om de vele opdrachten aan te kunnen, had hij een atelier aan de Plantage Muidergracht met veel werknemers.

nieuwe ooster - vrouwenfiguur met gespreide armen en wapperende vlag als symbool van de vrijheid - foto: loek van vlerken 05.03.2011Door de samenwerking met verschillende architecten in Amsterdam, kreeg Krop ook regelmatig opdrachten aan bouwbeeldhouwwerk elders in het land. Voor bankgebouwen, kerken, scholen, woningcomplexen en winkels maakte hij de meest uiteenlopende sculpturen.
Naast al dat bouwbeeldhouwwerk kreeg hij ook opdrachten om monumenten te ontwerpen. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een golf van opdrachten voor verzets- en herdenkingsmonumenten. Ook in deze categorie heeft Krop zijn sporen nagelaten.
Hildo Krop stierf in het harnas. Op 20 augustus 1970 overleed hij in zijn atelier aan de Plantage Muidergracht aan een hartaanval.

 bron: De mens en kunstenaar Hildo Krop, Wim Heij, 2006

hildo krop in zijn atelier plantage muidergracht - foto: hildo krop museum

Voor een uitvoerige biografie ga naar: BWSA

 

 

.

gazelle transparante achtergrond klein